Χαίρετε σε όλους σας. Ξεκινάω αυτό το blog γιατί ψάχνοντας τα περί υφασμάτινων πανών μπερδεύτηκα και είπα να μοιραστώ τις εμπειρίες μου με όποιον έχει απορίες, όπως εγώ. Όλα άρχισαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο...

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ώρα για πλυντήριο...

Άντε και καλά τις μαζέψαμε τις πάνες μας στα υπέροχου design meshbags.
Τώρα πώς πλένονται;
Τρία μεγάλα "ΟΧΙ" έχω να σας πώ:
  • ΟΧΙ ΜΑΛΑΚΤΙΚΟ. Αφήνει κατάλοιπα (αυτό που "μυρίζει μανούλα") και έτσι μειώνεται η απορροφητικότητα των πανών.
  • ΟΧΙ ΧΛΩΡΙΝΗ. H "sea urchin" του greekclothdiaperingmom έχει εντρυφήσει στο θέμα και έχει απόλυτη άποψη επ'αυτού με την οποία συμφωνώ.
  • ΟΧΙ ΕΝΖΥΜΑ. Οι πιο πολλές πάνες έρχονται με οδηγίες χρήσης που λένε όχι στα απορρυπαντικά με ένζυμα. Δηλαδή ΠΡΟΔΕΡΜ υγρό και σκόνη, PERSIL baby υγρό και σκόνη, PLANET baby υγρό και σκόνη, ARIEL baby υγρό (πού πήγε η σκόνη;). Το Ariel baby σε σκόνη δέ γράφει ότι έχει ένζυμα, αλλά δεν ξέρω αν ισχύει ή αν το...ξέχασαν στην ετικέτα τους. Περιμένω απάντηση της εταιρείας και θα σας πω.
Και τί έμεινε λοιπόν, από προϊόντα εύκολα προσβάσιμα στην καθημερινή ελληνίδα μάνα-νοικοκυρά-εργαζόμενη-γυναίκα-"Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά;"
Το παλιό καλό ΑΡΚΑΔΙ. Πάρτε αυτό που είναι για πλυντήριο. Διάβασα/άκουσα ότι καίει πλυντήρια, αλλά δεν ξέρω αν χρησιμοποιήθηκε χωρίς αποσκληρυντικό (κακούργημα για τις περιοχές με σκληρό νερό). Περιμένω απάντηση από την εταιρεία. Το μόνο πρόβλημα που νομίζω ότι υπάρχει είναι ότι μάλλον αφήνει αρκετά κατάλοιπα, που είπαμε ότι μειώνουν την απορροφητικότητα της πάνας.
Νομίζω κριτήριο μη ύπαρξης καταλοίπων έιναι η μυρωδιά και η αφή. Ίσως μείωση της ποσότητας του σαπουνιού να βοηθήσει. Δεν έχω ακόμη ολοκληρωμένη άποψη. Θα επανέλθω λοιπόν.

Να σας πω ακόμη ότι οι προδιαγραφές των εταιρειών (των πανών) λένε να χρησιμοποιείται το 1/2, το 1/3 ή ακόμη και το 1/4 της συνιστώμενης δόσης απορρυπαντικού. Μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει δυσοσμίες στη χρήση, λόγω καταλοίπων. Πλύσιμο στους 40 βαθμούς είναι αρκετό.



ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑΌλες οι εταιρείες που πουλάν υφασμάτινες πάνες έχουν και τα κατάλληλα απορρυπαντικά, υγρά και σκόνες. Δεν έχω άποψη για κανένα από αυτά. Το πιο σύνηθες είναι οι καρποί πλυσίματος. Ακόμη όμως δεν είμαι ψυχολογικά έτοιμη για άλλη μια τέτοια πρωτοποριακή αλλαγή στη ζωή μου. Μου φαίνεται λίγο περίεργη διαδικασία που θα μελετήσω σίγουρα κάποτε στο μέλλον.



(Οι προτάσεις σας εδώ θα μου ήταν πολύτιμες)



ΛΕΚΕΔΕΣ. Οι διάσημοι, πλέον, κουμπάροι μου εκ Τσεχίας, χρησιμοποιούασν σαπούνι χολής για τους λεκέδες. Έτριβαν λίγο την πάνα με αυτό και μετά πλυντήριο. Χμ.... Με το ΑΡΚΑΔΙ πάντως λεκές δε μένει. Άσε που έχουμε ένα μαγικό λευκαντικό στην Ελλάδα που θα το βρείτε στην κατηγορία "Στέγνωμα"...
(30-4-2011: η γνώμη μου για το σαπουνάκι και τους λεκέδες άλλαξε βλέποντας τους πρώτους λεκέδες που δε βγήκαν)



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πήρα πρόσφατα υφασμάτινες πάνες και στις οδηγίες γράφουν να μην χρησιμοποιείται ούτε απορρυπαντικό με σαπούνι.Το Αρκάδιπεριέχει σαπούνι.Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρω ειδικό απορρυπαντικό;

marigoula είπε...

Λοιπόν, έχω ψάξει πολύ το θέμα πλύσιμο. Το πράσινο σαπούνι είναι απαγορευτικό για τις υφασμάτινες πάνες, κι έχω γράψει και σχετική ανάρτηση:
http://yfasmatinespanes.blogspot.gr/2011/07/blog-post.html

Μπορείς να αγοράσεις ένα οποιοδήποτε απορρυπαντικό, χωρίς σάπωνες, ανάλογα με το τι εσύ προτιμάς (οικολογικό, ή συμβατικό, υγρό ή σκόνη), να βάζεις μισή δόση και να κάνεις ένα επιπλέον ξέπλυμα. Και δε θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Αν πάλι προτιμάς πράσινο σαπούνι ή καρπούς πλυσίματος, να ξεπλένεις 2 φορές και θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για συχνό stripping (http://yfasmatinespanes.blogspot.gr/search/label/stripping).

Αν θέλεις γράψε μου ή στείλε μου ένα email για να μου πεις τι πάνες αγόρασες... Πιο πολύ το υλικό με ενδιαφέρει και όχι η μάρκα, ώστε να σε κατευθύνω λίιιγο καλύτερα...