Χαίρετε σε όλους σας. Ξεκινάω αυτό το blog γιατί ψάχνοντας τα περί υφασμάτινων πανών μπερδεύτηκα και είπα να μοιραστώ τις εμπειρίες μου με όποιον έχει απορίες, όπως εγώ. Όλα άρχισαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο...

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Υλικά κατασκευής, μέσα-έξω

Μέχρι τώρα έχω βρει υφασμάτινες πάνες με βαμβάκι, μπαμπού, κάνναβη... Ως εδώ όλα είναι κατανοητά. Τι είναι όμως το PUL, από τι είναι φτιαγμένο το microfiber; Kαι ποιος ξέρει τη σύσταση του ζέρσεϊ; 
Τα καταγράφω, λοιπόν και τα περιγράφω:


Υλικά αδιαβροχοποίησης:
PULΠολυεστέρας (η πιο γνωστή του μορφή είναι το PET, τα πλαστικά μπουκάλια του νερού!) επικαλυμμένος με ένα φύλο πολυουρεθάνης, ύστερα από μια ειδική χημική διεργασία, με την οποία απομακρύνονται όλα τα τοξικά αέρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του υφάσματος
TPU: Πολυεστέρας επικαλυμμένος με ένα φύλο θερμοπλαστικής πολυουρεθάνης, μετά από θερμή κατεργασία. Με αυτό τον τρόπο και τα δύο υλικά είναι βιοαποικοδομήσιμα (χρόνος αποικοδόμησης 4-5 χρόνια)  (στοιχεία από το site της Rumparooz η οποία και χρησιμοποιεί αυτό το υλικό).


Υφάσματα απορροφητικών πανών

COTTON VELOUR (Βαμβάκι βελουτέ):
 Έχει 80% βαμβάκι και 20% πολυεστέρα. 
Είναι πολύ απορροφητικά και έχουν ελαστικότητα. 
Στην υφή το νιώθεις σαν βελούδο, ακόμη και μετά από πολλές πλύσεις. 
                              MINKEE: Είναι 100% από πολυεστέρα. 
Το πιο απαλό και χνουδωτό υλικό που έχετε ακουμπήσει.Δεν είναι πολύ ογκώδες και η αίσθηση στο άγγιγμα είναι σαν βελούδο, με πολύ κοντό πέλος Καλύτερα να το πλύνετε με κρύο νερό και να το στεγνώστε σε απλώστρα ή σε χαμηλή θερμοκρασία το στεγνωτήριο. Οι λεκέδες φεύγουν από πάνω του. Δεν είναι πολύ ογκώδες και η αίσθηση στο άγγιγμα είναι 
            σαν βελούδο, με πολύ κοντό πέλος.



CUDDLESOFT: Και πάλι 100% από πολυεστέρα. Μοιάζει πολύ με το Minkee.


(Διάλεξα αυτή τη φωτογραφία για να καταλάβετε και το εύρος χρήσης αυτών των υφασμάτων...και για να πάρετε μια ιδέα από την υφή τους.)




MICRO-FLEECE 
(μικροφλις... εύκολη μετάφραση): Από 100% πολυεστέρα. Δεν αφήνει την υγρασία να περάσει και γι'αυτό χρησιμοποιείται στο εσωτερικό των περισσότερων pocket πανών. Αφήνει τα τσισάκια να περάσουν στα μέσα απορροφητικά πανάκια , ενώ δεν την αφήνει να ακουμπήσει το πωπουδάκι του μωρού σας. Είναι πιο λεπτό από το συνηθισμένο φλις και γι'αυτό χρησιμοποιείται σαν απορροφητικά πανάκια.

Διαφορές μεταξύ Minkee, Cuddlesoft και Micro-Fleece:
Το minkee και το cuddlesoft μοιάζουν πάρα πολύ. Παράγονται από διαφορετικές εταιρείες και το cuddlesoft είναι λίγο φθηνότερο, αλλά με λιγότερες χρωματικές επιλογές. Είναι εξίσου απαλά στο άγγιγμα. Και τα τρία υλικά δεν αφήνουν την υγρασία να περάσει στο δερματάκι του μωρού, καθώς την αφήνει να περάσει μέσα τους αλλά να μην ξαναγυρίσει ποτέ πίσω! (να πω και το επιστημονικό μου; δρα σαν ημιπερατή μεμβράνη!) Μερικοί πιστεύουν ότι το micro-fleece είναι λίγο καλύτερο από τα άλλα δύο, σε αυτό τον τομέα, αν και χωρίς ιδιαίτερη επιχειρηματολογία. Τα minkee και cuddlesoft είναι πάρα πολύ απαλά, καθαρίζονται πολύ καλά και δεν αλλοιώνεται η υφή τους με τη χρήση. Το micro-fleece θα "μπαμπαλιάσει" λίγο μετά από κάποιες πλύσεις.   Τα cuddlesoft και minkee χρειάζονται λίγη προσοχή στο πλύσιμο, για να είναι σίγουρο ότι έφυγαν όλα τα ελαιώδη κατάλοιπα της παραγωγής των υλικών (ο λόγος που χρειάζεται το αρχικό πλύσιμο για ενεργοποίηση της απορροφητικότητας των πανών). Έτσι, θέλουν αρχικό πλύσιμο στους 60 βαθμούς, με κανονική δόση απορρυπαντικού. Αυτά τα υλικά, βοηθούν στη μείωση του συγκάματος, διότι δεν αφήνουν την υγρασία στο δερματάκι των μωρών. Σας το εγγυώμαι, από προσωπική εμπειρία

HEMP FLEECE (Φλις από κάνναβη): 
Έχει 55% κάνναβη και 45% βαμβάκι. Χρειάζεται σίγουρα μερικές φορές πλύσιμο για να φτάσει πλήρη απορροφητικότητα. Είναι ένα φυσικό προϊόν υψηλής απορροφητικότητας, λεπτό, περιβαλλοντικά φιλικό, αλλά θα σκληρύνει λίγο αν το στεγνώνεται στην απλώστρα (όπως εγώ...σαν χαρτόνι γίνεται!). Λίγο στεγνωτήριο κάπου-κάπου θα το μαλακώσει. Για αυτό και εταιρείες που το χρησιμοποιούν (όπως η HAMAC) βάζουν 3 στρώματα και από τη μία μεριά μικρο-φλις, για να είναι απαλό το μέρος που ακουμπάει στο μωράκι αλλά και για να λειτουργεί ως αδιάβροχο φιλμ.



MICROFIBER (Μικροφίμπρα):
 
Φτιάχνεται με 80% πολυεστέρα και 20% πολυαμίδιο (οι φυσικές ίνες του μαλλιού και του μεταξιού που συνθέτονται και τεχνητά). Εντελώς συνθετικό προϊόν που είναι απορροφητικό, λεπτό και στεγνώνει πολύ γρήγορα. Δε χρειάζεται αρχικό πλύσιμο, για αύξηση της απορροφητικότητάς του. Και δεν χάνει την απαλή υφή του μετά από πολλές πλύσεις. 

Lycra binding
Fleece


FLEECE (φλις): 100% πολυεστέρας. Όταν χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της πάνας, λειτουργεί και πάλι ως προστατευτικό για την υγρασία.

LYCRA:  Αυτή η Lycra μπαίνει στην άκρη των πανών pocket (κ.α.) ούτως ώστε να μην ακουμπάει το εξωτερικό υλικό το δερματάκι του μωρού σας. Και για να ομορφύνει την πάνα...





SUEDE CLOTH (σουέντ):
Προσομοιάζει στην υφή το σουέντ αλλά είναι από πολυεστέρα. Πιο λεπτό από το μικροφλις αλλά με την ίδια ιδιότητα να συγκρατεί την υγρασία μακρυά από το μωρό.








COTTON JERSEY (ζέρσεϊ βαμβακερό...): Φυσικά 100% βαμβάκι. 

"Zέρσεϊ" είναι ο πιο κλασσικός τρόπος πλέξης. Ο πρώτος που μαθαίνεις όταν πλέκεις με βελόνες...Αυτό το υλικό είναι πολύ απαλό, απορροφητικό και ελαστικό. Άρα είναι πολύ καλό για υφασμάτινες πάνες, ρούχα, κλινοσκεπάσματα κτλ κτλ.





ORGANIC COTTON JERSEY (οργανικό βαμβακερό ζέρσεϊ): Εννοείται ίδιο με το προηγούμενο, μόνο που το βαμβάκι προέρχεται από οργανικές καλλιέργειες, που δεν χρησιμοποιούν χημικά επιβλαβή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. 











TERRY (πετσετέ...)


100% βαμβάκι. Ακριβώς αυτό που καταλάβατε: το υλικό που φτιάχνονται οι πετσέτες! Πολύ απορροφητικό και πολύ φθηνό (εννοείται όχι οργανικό).




BAMBOO TOWELLING (πετσετέ μπαμπού): 90% μπαμπού και 10% πολυεστέρας. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα:
1) Το καθαρό μπαμπού είναι ένα προϊόν περιβαλλοντικά φιλικό και πλήρως βιοδιασπώμενο. Αντίθετα με το βαμβάκι, η καλλιέργειά του δεν απαιτεί τη χρήση εντομοκτόνων. 
2) Τα υφάσματα από μπαμπού προέρχονται από την κατεργασία των ινών του φυτού με διάφορα χημικά, προκειμένου να σπάσουν οι μεγάλες ίνες τους και να μπορέσει να υφανθεί (ευχαριστώ wiki!). Στον Καναδά και τις Η.Π.Α., από το 2009, τα υφάσματα είναι υποχρεωτικό να αναφέρονται ως rayon από μπαμπού" και όχι σκέτο "μπαμπού". Το rayon είναι μία, ουσιαστικά,  ημισυνθετική ίνα που προέρχεται από τη χημική κατεργασία ινών ξύλου και διαφόρων φυτών.

3) Έχουν γίνει μελέτες σχετικά με την αντιμικροβιακή φύση των υφασμάτων μπαμπού και οι γνώμες διίστανται. Οι κατασκευαστές υφασμάτινων πανών (και άλλων ρούχων) ισχυρίζονται πως είναι (Green Earth Bamboo). Εμφανίζονται και στοιχεία που λένε ότι ακόμη και μετά από 100 πλύσεις η αντιμικροβιακή δράση παραμένει ενεργή), ενώ άλλες έρευνες (Federal Trade Commissionλένε ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η αντιμικροβιακή του δράση χάνεται με την ισχυρή χημική κατεργασία που υφίσταται ώστε να γίνει κλωστή....
4) Έχει πολύ μεγαλύτερη απορροφητικότητα από το βαμβάκι, ίσως και 60% περισσότερο, ενώ στεγνώνει και (ίσως) 20% πιο γρήγορα ("ίσως" γιατί δεν έχω βρει την πηγή που τα λέει όλα αυτά...)

LUXURIOUS BAMBOO TOWELLING (το προηγούμενο στη λουξ έκδοσή του):   Έχει 65% μπαμπού, 28% βαμβάκι και 7% πολυεστέρα από τη μία πλευρά, προκειμένου να αντέχει περισσότερο. Επιπλέον από την προηγούμενη κατηγορία υφάσματος από μπαμπού, αυτό το υλικό είναι ακόμη πιο απαλό.

ORGANIC BAMBOO VELOUR (οργανικό βελουτέ μπαμπού): Προέρχεται από 70% μπαμπού, 28% βαμβάκι και 2% πολυεστέρα στην πίσω μεριά. Πάρα πολύ απαλό, απορροφητικό κι ελαστικό ύφασμα. Διατηρεί την απαλότητά του ακόμη και μετά από πολλές πλύσεις. 





Ουφ... Νομίζω πως τα έγραψα όλα. Αν όχι, τα ξαναλέμε...





(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα περισσότερα στοιχεία είναι από τη Weenotions, μια μικρή οικογενειακή εταιρεία στη Μ. Βρετανία που φτιάχνει πάνες κατά παραγγελία! 

(Ακόμη δεν έχω μία τέτοια...)  

2 σχόλια:

lproliris είπε...

Σας ευχαριστώ για την χρήσιμη ενημέρωσή σας, ψάχνω ώρες να βρώ τα υλικά κατασκευής της πάνας και βρέθηκα να διαβάζω το πολύ ενημερωτικό άρθρο σας.
Οι φόβοι μου δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, είναι "πλαστικές" και πολυεστερικές, δηλαδή ότι χειρότερο. Καλό θα ήταν να κάνατε μία έρευνα και γι' αυτά τα υλικά, για όλα τα πλαστικά ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ και να διαπιστώσετε πόσο καρκινογόνα είναι. Το λέω γιατί βλέπω οτι το αντιμετωπίζετε λίγο αθώα το θέμα, όπως εκεί που λέτε:
"MICROFIBER (Μικροφίμπρα): Φτιάχνεται με 80% πολυεστέρα και 20% πολυαμίδιο (οι φυσικές ίνες του μαλλιού και του μεταξιού που συνθέτονται και τεχνητά). Εντελώς συνθετικό προϊόν..."
Άλλο το μαλί, άλλο το μετάξι και άλλο το πλαστικό. Προσοχή, μιλάμε για άκρως επικίνδυνα υλικά που πρέπει να τα περιορίσουμε στο έλάχιστο.
Αυτά, και πάλι ευχαριστώ για την ενημέρωση, ελπίζω να συνεχίσετε την έρευνα..

Vasiliki είπε...

Καλημέρα σας μήπως γνωρίζετε κατάστημα, ηλεκτρονικό κατά προτίμηση που να πουλάει το ύφασμα pul; ευχαριστώ πολύ