Όσοι διαβάσατε το προηγούμενο άρθρο μου, θα σκεφτήκατε ότι μάλλον ξέχασα το μαλλί...
Όοοοχι... Απλά ήθελα να το αναφέρω ξεχωριστά...
Έψαξα αρκετά (όχι πάρα πολύ είναι η αλήθεια) και μου άρεσαν τόσο οι πληροφορίες του wiki, που έμεινα, για λίγο, εκεί.
Το μαλλί είναι ένα υλικό με ιδιαίτερες ιδιότητες. Έχει συνήθως χρώμα μπεζ-λευκό, αν και υπάρχουν πρόβατα μαύρα, καφέ, ασημί και με μπερδεμένα χρώματα.
Αναφλέγεται σε υψηλότερη θερμοκρασία από ότι το βαμβάκι και άλλες συνθετικές κλωστές. Η φωτιά εξαπλώνεται στο μαλλί δυσκολότερα, απελευθερώνεται μικρότερο ποσό θερμότητας κατά την καύση του και δεν λιώνει. Οι ίνες του δημιουργούν ένα πλέγμα όταν καίγονται που δρα μονωτικά και σταματάει τη φωτιά (δρα αυτοπυροσβεστικά....). Επιπλέον, παράγει πολύ λιγότερο τοξικά αέρια, όταν καεί. Για αυτό και χρησιμοποιείται σε είδη εξοπλισμού πυροσβεστών.
Το μαλλί εμποδίζει να ηλεκτριστεί κάποιος λόγω στατικού ηλεκτρισμού, λόγω της υγρασίας που είναι εγκλωβισμένης στο εσωτερικό των ινών. Επιπλέον είναι υποαλλεργικό!
Οι μάλλινες ίνες είναι υδρόφιλες, δηλαδή έχουν την τάση να απορροφούν την υγρασία. Οι ίνες στο εσωτερικό τους είναι κενές, με αποτέλεσμα να μπορούν να απορροφούν μέχρι και το 1/3 του βάρους τους σε νερό και είναι υγροσκοπικές (ελκύουν το νερό). Το εξωτερικό της ίνας, από την άλλη, είναι υδρόφοβο, άρα απωθεί το νερό! Γι' αυτό και, παραδοσιακά, το μαλλί χρησιμοποιείται στις υφασμάτινες πάνες: καλύπτει τις υγρές πάνες χωρίς να αφήνει τις διαρροές και παραμένωντας στεγνό εξωτερικά. Όταν επεξεργάζεται με λανολίνη (που υπάρχει φυσικά στο μαλλί, αλλά φεύγει με το πλύσιμο), αποτελεί πολύ καλή λύση. Επιπλέον, έχει μικρή αντιμικροβιακή δράση.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, παραθέτω και μεταφράζω (με το δικό μου τρόπο), (δηλαδή "χρησιμοποιώ") το παρακάτω άρθρο του Marc Pehkonen από το fuzbaby:
Γιατί να χρησιμοποιήσετε μαλλί για τα βρακάκια πάνω από τις υφασμάτινες πάνες;
Το μαλλί κρατάει τα πρόβατα στεγνά. Γιατί; Η δομή του έχει τις εξής ιδιότητες:
1) είναι υδρόφοβο
2) αναπνέει3) απορροφάει την υγρασία
Εάν δει κανείς σε μικροσκόπιο το μαλλί, αποτελείτε από ένα πλέγμα ινών που έχει την τάση να απωθεί τις σταγόνες του νερού. Αυτή η δομή, σε συνδυασμό με ένα λεπτό στρώμα λανολίνης (ένα έλαιο που βγαίνει από το δέρμα του προβάτου), κάνει το νερό να μην μένει πάνω στις ίνες. (Δεξιά βλέπετε σε μικροσκόπιο SEM ίνες μαλλιού με 100% και 250% μεγέθυνση).
Και όχι μόνο. Πολλές συνθετικές ίνες επίσης απωθούν το νερό, όμως δεν αρκεί για να χρησιμοποιηθούν ως καλύμματα πάνες (αλλιώς θα χρησιμοποιούσαμε μια πλαστική σακούλα για αυτή τη δουλειά....). Το υλικό πρέπει οπωσδήποτε να αναπνέει, ειδάλλως η θερμοκρασία στο ευαίσθητο πωπουδάκι θα αυξηθεί. Το να αναπνέει το ύφασμα σημαίνει ότι δε θα αυξηθεί η θερμοκρασία, άρα δε θα έχουμε σύγκαμα...
Όταν ένα πλεκτό μάλλινο υλικό μπει σε βραστό νερό, οι ίνες ανακατεύονται σχηματίζοντας ένα πλέγμα με πολλά κενά αέρος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται "fulling¨και το αποτέλεσμα είναι ύφασμα που απωθεί το νερό και αναπνέει!
Όμοιες ιδιότητες έχουν και συνθετικά υλικά, όπως το Goretex. Όμως το μαλλί, επιπλέον, αυτά τα κενά αέρα που σχηματίστηκαν στο πλέγμα των μάλλινων ινών, μπορεί να εγκλωβίσουν μικροσκοπικές σταγόνες νερού, σε ποσό ίσο με 30% του βάρους του υφάσματος!. Έτσι το μαλλί αποθηκεύει υγρασία στο εσωτερικό του και την απωθεί από την επιφάνειά του, ταυτόχρονα.
Αυτή τη λεπτή και ζυγισμένη διαδικασία, καμμιά συνθετική ίνα δεν μπορεί να επαναλάβει. Ακόμη κι αν υπήρχε τέτοια ίνα, η διαδικασία παραγωγής της θα ήταν ενεργειοβόρα και ασύμφορη, ακόμη κι αν ο στόχος επιτυγχανόταν.Τα πράγματα είναι απλά: το μαλλί κρατάει τα πρόβατα στεγνά. 'Αρα θα κρατήσει και το μωράκι σας...
Σχετικά με τη χρήση των μάλλινων wrap/cover να σας πω ότι ακόμη και αν βραχούν, τα απλώνεις μέχρι να στεγνώσουν (προτιμότερο στον ήλιο) και δεν τα πλένεις παρά μια φορά το μήνα (ή όταν λερωθούν με "μαρμελάδα βερύκοκο").. Πιστέψτε με, ΔΕΝ ΜΥΡΙΖΟΥΝ....Και φυσικά κάπου κάπου, μετά από μερικές πλύσεις, θέλουν μούλιασμα σε διάλυμα καθαρής λανολίνης. Χρησιμοποιείται και για τις πληγωμένες θηλές κατά το θηλασμό, άρα θα τη βρείτε όχι μόνο στα μαγαζιά που πουλάνε τέτοια μάλλινα βρακάκια, αλλά και σε μαγαζιά με φυτικά καλλυντικά.
Μετά από όλα αυτά, είστε έτοιμες να βγάλετε τις βελόνες, τα ψαλίδια και τις κλωστές, τα παλιά σας πουλόβερ κτλ κτλ και να αρχίστε τη δουλειά; Σας έχω εδώ και σχέδια έτοιμα και οδηγίες! Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου