Χαίρετε σε όλους σας. Ξεκινάω αυτό το blog γιατί ψάχνοντας τα περί υφασμάτινων πανών μπερδεύτηκα και είπα να μοιραστώ τις εμπειρίες μου με όποιον έχει απορίες, όπως εγώ. Όλα άρχισαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο...

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Stripping ή "Απογύμνωση"


Μετά από κάποιο διάστημα χρήσης, 
ή αν αρχίσουν οι διαρροές, 
ή αν μυρίζουν πολύ έντονα αμμωνία οι πάνες με λίγα τσισάκια,
ή αν χρησιμοποιήσατε κρέμες στο πωπουδάκι χωρίς χαρτάκι (liner) ή αν ξεχάσατε τις πάνες στον κουβά περισσότερο από 2-3 μέρες άπλυτες,
ή για περιοδική συντήρηση, καλού-κακού,
πρέπει να «απογυμνώσετε» τις πάνες από κάθε κατάλοιπο, απορρυπαντικό ή άλλο.
Άρα πρέπει να κάνετε stripping!

   Οι πάνες που έχουν κάνναβη ή μικροφλίς έχουν την τάση να κρατούν στις ίνες τους περισσότερες μυρωδιές και κατάλοιπα από ότι τα ανεπεξέργαστα φυτικά υλικά, όπως το βαμβάκι και το μπαμπού.

   Η πιο εύκολη διαδικασία που βρήκα είναι από το "clothnappy.info":





BHMA 1: Πλύνετε το πλυντήριό σας!! Μερικές φορές μένουν κατάλοιπα απορρυπαντικού, άρα βάλτε έναν πλήρη κύκλο πλυσίματος, με άδειο κάδο, στους 90 βαθμούς.
ΒΗΜΑ 2: Πλύνετε τις πάνες στους 60 βαθμούς, με ολόκληρη δόση απορρυπαντικού, για να σιγουρευτείτε ότι καθάρισαν τελείως.
ΒΗΜΑ 3: Ξεπλύνετε, ξεπλύνετε, ξεπλύνετε! Κάντε πολλά κρύα ξεπλύματα, μέχρι να μη βλέπετε άλλες μπουρμπουλήθρες

Απλά πράγματα...


Και για να έχουμε και στοιχεία από μία Ελληνίδα μανούλα χρήστρια, παραθέτω τις συμβουλές της Χρύσας από το forum του parents.gr:

"Στη συγκεκριμένη ρουτίνα diaper stripping κατέληξα προσπαθώντας να συμβιβάσω τις οικολογικές μου ανησυχίες και την περιοδική ανάγκη των υφασμάτων για πολύ καλό καθάρισμα. 


Για τις πάνες με fleece ετοιμάζω καυτό νερό με το βραστήρα, τις βάζω σε ένα λεκανάκι με λίγο απορρυπαντικό πλυσίματος πιάτων και όταν κρυώσουν λιγάκι τις τρίβω με μια παλιά οδοντόβουρτσα και λίγο απορρυπαντικό πλυσίματος πιάτων, μέσα και έξω. Μετά τις βάζω με όλες τις υπόλοιπες πάνες στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς (αρνούμαι να πλύνω στους 90 αν και συνίσταται καυτό νερό για diaper stripping) με 6 soapnuts, calgon και ένα κουταλάκι περίπου απορρυπαντικό πλυσίματος πιάτων. Στη συνέχεια μια γρήγορη πλύση (των 45 λεπτών) χωρίς καθόλου απορρυπαντικό και τέλος ένα πρόγραμμα 20 λεπτών που κάνει μόνο ξέβγαλμα. Αυτά τα κάνω ως συντήρηση κάθε περίπου 2-3 μήνες ή όταν μου μυρίσουν έντονα αμμωνία μετά από τσίσα του μικρού." 



8 σχόλια:

mamma είπε...

Καλημέρα. Είναι μια βδομάδα που χρησιμοποιώ τις υφασμάτινες πάνες (newbish). Έχω τις εξής παρατηρήσεις-ερωτήσεις:

1. Μου φαίνονται πολύ ογκώδεις :(

2. Έχεις ιδέα κάθε πότε και πως πλένουμε τα μάλλινα wraps; κάθε φορά που αλλάζουμε πάνα; κάτι έχω διαβάσει για άπλωμα στον ήλιο που αρκεί για καθημερινή χρήση και πλύσιμο περιοδικά αλλά δεν είμαι σίγουρη πως το έχω καταλάβει σωστά.

popelix είπε...

mamma, αν και φαντάζομαι ότι τώρα πια θα έχεις λύσει την απορία σου, εγώ είχα ένα μάλλινο imse-vimse και μόνο με αερισμό, φρεσκαριζόταν μια χαρά ενώ ήταν φουλ κατουρημένο!!!

Η εμπειρία μου από το stripping πάνας pocket με pul και ένθετων από μικροίνες είναι ότι παθαίνουν σοβαρή ζημιά σε θερμοκρασία > 60 βαθμών. Συμφωνώ ότι οι συνθετικές αποκτούν εύκολα μυρωδιά, όσο με βόλεψαν τόσο τις μίσησα κάποιες φορές... Το τοπικό τρίψιμο με απορρυπαντικό πιάτων είναι μια καλή λύση για τα φλις και δεν τα καταστρέφει.

Αχ! Καιρό είχα να μιλήσω για πάνες, πολύ το ευχαριστήθηκα και ευχαριστώ για το βήμα!

mamma είπε...

@popelix

Ε, ναι! είμαι πλέον βετεράνος:)

Τα μάλλινα cover είναι μακράν ό,τι καλύτερο έχω βάλει στο μωρό. Δεν τα αλλάζω με τίποτα. Αν ξανάρχιζα θα έπαιρνα μόνο flat και μάλλινα cover (άσε που είναι και η πιό οικονομική λύση).

Αχ, κι εγώ όταν μιλάω για πάνες ευχαριστιέμαι πολύ :))))

marigoula είπε...

Τα ετοιμάζω πάντως κορίτσια τα άρθρα και για τα μάλλινα wrap αλλά και για τις Flat... Κοντοζυγώνει! (Μου αρέσει που "φτιάχνεστε"....)

mamma είπε...

Γειά σου Μαριγούλα... περιμένω με ανυπομονησία τις εντυπώσεις σου (btw έμαθες από που μπορώ να αγοράσω εκείνο το απορρυπαντικό για πάνες που λέγαμε;)

marigoula είπε...

Επειδή δεν έγραψα ακόμη για αυτό, σου στέλνω email...

maria είπε...

αντί για καλγκόν μπορείτε να χρησιμοποιείτε σόδα πλύσεως :)

marigoula είπε...

Και το calgon τι νομίζεις ότι είναι; σόδα με κάτι άλλα πραματάκια.... Ναι, μια χαρά είναι η σόδα. Πλυντηρίου κορίτσια, όπως λέει κι η Μαρία παραπάνω, όχι φαγητού.....