Χαίρετε σε όλους σας. Ξεκινάω αυτό το blog γιατί ψάχνοντας τα περί υφασμάτινων πανών μπερδεύτηκα και είπα να μοιραστώ τις εμπειρίες μου με όποιον έχει απορίες, όπως εγώ. Όλα άρχισαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο...

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Κάθε μέρα υφασμάτινες πάνες!

ή αλλιώς η εμπειρία μιας μαμάς που χρησιμοποίησε υφασμάτινες πάνες από την γέννα του μωρού της μέχρι 6 μηνών.


Από όταν έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδί, το σκεφτόμουν και ήθελα πολύ να φορέσουν υφασμάτινες πάνες. Πήρα 2-3 αλλά πολλές οι απορίες και πολλά καινούργια πράγματα, ενώ ακόμη λιγότερες πληροφορίες. 

Παρόλαυτα δεν είχα εγκαταλείψει τελείως την ιδέα. Έτσι μετά τον χρόνο, ξεκίνησα EC, δηλαδή Elimination Communication, μια μέθοδος που διαβάζεις τα σημάδια του παιδιού σου για τουαλέτα. 
Τότε πήρα υφασμάτινες πάνες. Τις χρησιμοποιήσαμε κυρίως μέσα στο σπίτι, και σπάνια έξω. Μου φαινόταν βουνό. Στο δεύτερο παιδί, δεν έκανα EC αλλά φόρεσε υφασμάτινες πάνες λίγο περισσότερο. Στο τρίτο όμως ήταν αλλιώς. Είχα την εμπειρία των 2 πρώτων παιδιών. Είχα ήδη συναντήσει την Μαρία (marigoula) που ήταν εξοικειωμένη με όλα τα είδη πανών, αλλά και είχε την εμπειρία. Και το κυριότερο: όλες τις πληροφορίες μαζεμένες στο blog της!!! Παράλληλα είχε γίνει και μια ομάδα/forum στο φατσοβιβλίο που οι μητέρες συζητούσαν απορίες, προβληματισμούς, κλπ. 
Τότε ήρθε η απόφαση: μόνο υφασμάτινες πάνες! Είχα κάποιες από τις πρώτες, αλλά δεν ήταν καθόλου ούτε βολικές, ούτε ταίριαζαν καλά. Έτσι πήρα κάποιες μεταχειρισμένες, κάποιες καινούργιες, μαζί με λίγες από τις πρώτες και ξεκίνησα. Από την πρώτη μέρα. Ναι, με το μηκώνιο. Που καθάρισε μια χαρά. Ναι, με τα κακά του  μωρού στις πάνες (βαριόμουνα να βάζω χαρτάκι...). Και ναι, καθάριζαν, στέγνωναν και πάλι από την αρχή. Είναι τόσο εύκολο, απλό και πρακτικό που αναρωτιόμουν γιατί δεν το είχα τολμήσει στην αρχή... 
Επίσης, δεν υπάρχει το άγχος “που θα βρω οικονομικές πάνες μιας χρήσης, που έχει προσφορά, τελειώνουν που θα βρω τέτοια ώρα”. Ναι, έχει το πλύσιμο, αλλά η ζωή μιας μαμάς χωρίς πλυντήρια δεν υπάρχει και ειδικά όταν βλέπεις ότι το μωρό δεν έχει κάνει κανέναν ερεθισμό και μένει στεγνό πολύ καλύτερα από τις χημικές πάνες, τότε αξίζει! 
Το μεγαλύτερο άγχος είναι πάντα το "αλλά έξω;" Η έξοδος μας είναι απλή: παίρνω 2-3 πάνες μαζί μου, και μια τσάντα για πάνες (λεπτή με προστασία). Ακόμη δεν είμαι ειδικός, και κάποιες φορές έχουμε διαρροές, αλλά δεν μυρίζουν. Μου το έλεγαν μητέρες αλλά δεν το πίστευα.


Τι θα έκανα αν ξεκινούσα τώρα και τι δεν θα έκανα:

1)   Δεν θα αγόραζα όλες τις πάνες από μια εταιρία. Το έκανα στην αρχή και το μετάνιωσα πάρα πολύ...
2)   Θα έπαιρνα διάφορες πάνες αφού είχα μελετήσει λίγο τα είδη των πανών. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα περνούσαμε τις νύχτες χωρίς fitted! Γενικά, θεωρώ ότι μια ποικιλία από πάνες είναι πιο βολικό.
3)   Θα ζητούσα από μια μαμά να μου τις δείξει από κοντά. Ωραία τα λέμε και σε βίντεο και σε φωτογραφίες, αλλά καλύτερα είναι από κοντά. Στην πρώτη συνάντηση που κάναμε για τις υφασμάτινες πάνες (η Μαρία) και εγώ για τους μάρσιπους, είχα εντυπωσιαστεί από τις πάνες της! Και μου  είχε μείνει στην μνήμη, όταν περιμέναμε το 3ο μωρό μας.
4)   Δεν θα παρατούσα εύκολα την προσπάθεια! Στο πρώτο παιδί, τα παράτησα αμέσως, διότι είχα προσπαθήσει τις πρώτες μέρες. Στο τρίτο παιδί σκέφτηκα “αυτό θα φοράμε, πόσο πια δύσκολο θα είναι”.

Είμαι πολύ χαρούμενη που κλείνουμε 6 μήνες με υφασμάτινες πάνες! Και τώρα καταλαβαίνω τις μητέρες που φοράνε στα μωρά τους υφασμάτινες και μιλάνε τόσο απλά για την διαδικασία. Είναι απλώς πάνες, μόνο που δεν πετιούνται, δεν είναι χημικές και είναι πανέμορφες! 

Ελισάβετ

1 σχόλιο:

Βικτώρια είπε...

Καλησπέρα
Αν θέλεις ρίξε και μια ματιά εδώ www.funkymonkey.gr
καινούρια προσπάθεια στο χώρο, στη Θεσσαλονίκη

Ευχαριστώ, Βικτώρια